Ogórki kanapkowe


Ogórki kanapkowe w zalewie z curry.

ogórki kanapkowe

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 6 szklanek wody
  • 6 szklanek octu 10%
  • 6 szklanek cukru
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 0,5 łyżki pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka czosnku (pokrojony w plastry)
  • 4 łyżki soli

Wykonanie:

Ogórki kroimy w podłużne plastry (najlepiej na mandolinie) i układamy w słoikach.

Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, gorącą marynatą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki.

Słoikiwkładamy do garnka z gorącąwodąipasteryzujemyokoło 8-10 min.

Źródło:  www.olgasmile.com 

 

Dodaj komentarz