Ogórki słodko-kwaśne w plasterkach.


Słodko-kwaśna sałatka (mizeria) z ogórków na zimę.

Słodko-kwaśne ogórki w plasterkach.

Składniki:

  • 3,5 kg ogórków
  •  0,75 l octu spirytusowego 10%
  • 0,75 kg cukru
  • 2-3 łyżki soli
  • 2-3 cebule

Wykonanie:

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce w plasterki. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 24 godz. Po 24 godz odlewamy sok powstały z ogórków.

Ocet i cukier zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków, dodajemy trochę świeżo mielonego pieprzu. Do słoików wkładamy  po plasterki cebuli i przekładamy ogórki wraz z zalewą. Słoiki pasteryzujemy – zagotowujemy około 5-10 min. Porcja starcza na około 10 słoiczków ok 300 ml.

Dodaj komentarz