Kakaowo-makowo-kokosowy biszktopt przełożony kremem budyniowym i dżemem porzeczkowym.
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju
- 0,5 szkl. maku
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szkl. wiórków kokosowych
Masa:
- 250g masła (ewentualnie margaryny) w temp. pokojowej
- 400g dżemu z czarnej porzeczki
Budyń:
- 2 szkl. mleka
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 50g migdałów w płatkach
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy następnie żółtka i ubijamy na puszystą, gęstą pianę. Następnie przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy i dodajemy olej. Masę dzielimy na 3 części. Do 1 części dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki. Każdą z mas delikatnie mieszamy. Na blachę przelewamy naprzemiennie każdą z mas (powinny powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek). Pieczemy 30 min w 180C. Gotowe ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części.
Gotujemy budyń z podanych składników. Po ugotowaniu studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy stopniowo budyń i ubijamy na puszysty krem.
Migdały prażymy na suchej patelni, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Na biszkopt przekładamy połowę kremu a na to dżem porzeczkowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy pozostałym kremem i dżemem. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
pięknie wygląda, a do tego nazwę ma przesympatyczną 🙂
Super połączenia smaków. Super jest tak nazwa. Ciasto wygląda pięknie.
Dziękuję, smaki fajnie dopełnia kwaśna dosyć porzeczka, nazwa od 3-smakowego biszkoptu. Polecam ciasto.
super ciasto ulubione mojej rodzinki
Będę piekła w sobotę jadłam super ciacho