Popapraniec


Kakaowo-makowo-kokosowy biszktopt przełożony kremem budyniowym i dżemem porzeczkowym.

popapraniec

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 0,5 szkl. maku
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szkl. wiórków kokosowych

Masa:

  • 250g masła (ewentualnie margaryny) w temp. pokojowej
  • 400g dżemu z czarnej porzeczki

Budyń:

  • 2 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 50g migdałów w płatkach
  • 100 g gorzkiej czekolady

popapraniecWykonanie:

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy następnie żółtka i ubijamy na puszystą, gęstą pianę. Następnie przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy i dodajemy olej. Masę dzielimy na 3 części. Do 1 części dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki. Każdą z mas delikatnie mieszamy. Na blachę przelewamy naprzemiennie każdą z mas (powinny powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek). Pieczemy 30 min w 180C. Gotowe ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części.

Gotujemy budyń z podanych składników. Po ugotowaniu studzimy.

Masło ucieramy, dodajemy stopniowo budyń i ubijamy na puszysty krem.

Migdały prażymy na suchej patelni, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Na biszkopt przekładamy połowę kremu a na to dżem porzeczkowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy pozostałym kremem i dżemem. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami i polewamy rozpuszczoną czekoladą.

popapraniec

5 myśli w temacie “Popapraniec

Dodaj komentarz