Kruche babeczki z truskawkową galaretką/musem i śmietaną.
Składniki:
Babeczki: (można użyć gotowych kupnych)
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 150g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnego mleka
Dodatkowo:
- 200g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Babeczki:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na 10 min do lodówki a następnie wykroić okręgi i wyłożyć ciastem foremki. (Ciasto można obciążyć fasolą itp). Piec 10-15 min do zarumienienia a następnie studzimy.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używamy tylko połowę ilości wody podanej na opakowaniu). Studzimy.
Truskawki blenderujemy i dodajemy tężejącą galaretkę (3/4 porcji). Schładzamy. Gęstniejący mus truskawkowy/galaretkę nakładamy na każdą z babeczek.
Śmietanę kremówkę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru, pod koniec ubijania dodajemy resztę tężejącej galaretki. Jeśli galaretka zdążyła już zgęstnieć to musimy przygotować żelatynę do śmietany. Śmietanę nakładamy na babeczki i odkładamy w chłodne miejsce (ale najlepiej zjeść od razu 🙂
Są cudne 🙂