Kruche babeczki z musem truskawkowym i śmietaną


Kruche babeczki z truskawkową galaretką/musem i śmietaną.

kruche babeczki z musem truskawkowym i śmietaną

Składniki:

Babeczki: (można użyć gotowych kupnych)

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnego mleka

Dodatkowo:

  • 200g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml śmietany kremówki

kruche babeczki z musem truskawkowym i śmietanąWykonanie:

Babeczki:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na 10 min do lodówki a następnie wykroić okręgi i wyłożyć ciastem foremki. (Ciasto można obciążyć fasolą itp). Piec 10-15 min do zarumienienia a następnie studzimy.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używamy tylko połowę ilości wody podanej na opakowaniu). Studzimy.

Truskawki blenderujemy i dodajemy tężejącą galaretkę (3/4 porcji). Schładzamy. Gęstniejący mus truskawkowy/galaretkę nakładamy na każdą z babeczek.

Śmietanę kremówkę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru, pod koniec ubijania dodajemy resztę tężejącej galaretki. Jeśli galaretka zdążyła już zgęstnieć to musimy przygotować żelatynę do śmietany. Śmietanę nakładamy na babeczki i odkładamy w chłodne miejsce (ale najlepiej zjeść od razu 🙂

kruche babeczki z musem truskawkowym i śmietaną

Jedna myśl w temacie “Kruche babeczki z musem truskawkowym i śmietaną

Dodaj komentarz