Przepis zaczerpnięty z strony mojewypieki.com
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 225g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- 0,5 szkl mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- kilka kropel esencji waniliowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i ucieramy na małych obrotach. Następnie dodajemy esencję i stopniowo przesiewamy mąkę i wlewamy mleko. Ubijamy cały czas na małych obrotach.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.
Ciasto rozdzielamy na 2 części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji.
Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na zmianę jasną i czekoladową masę, widelcem robimy zygzaki. Pieczemy w 160C około 60-70 min.
Babka wygląda super, ja dziś też piekłam z przepisu ,kuchni lidla, dodatkowo z tartą skórką pomarańczy:)