Babka marmurkowa


babka marmurkowaPrzepis zaczerpnięty z strony mojewypieki.com

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 225g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 0,5 szkl mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kilka kropel esencji waniliowej

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i ucieramy na małych obrotach. Następnie dodajemy esencję i stopniowo przesiewamy mąkę i wlewamy mleko. Ubijamy cały czas na małych obrotach.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.

Ciasto rozdzielamy na 2 części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji.

Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na zmianę jasną i czekoladową masę, widelcem robimy zygzaki. Pieczemy w 160C około 60-70 min.

Jedna myśl w temacie “Babka marmurkowa

Dodaj komentarz