Wilgotne ciasto, mocno czekoladowe z dodatkiem cukinii. Cukinia nie jest wyczuwalna w cieście a utrzymuje wilgoć.
Przepis zaczerpnięty z strony mojewypiek.com
Składniki: (22x33cm)
- 115g masła
- 0,5 szkl. oleju roślinnego
- 250g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 0,5 szkl. jogurtu greckiego/śmietany ukwaszanej
- 300g mąki pszennej
- 60g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 szkl. cukinii startej na tarce z grubymi oczkami (cukinia bez środka-pestek)
- 60g gorzkiej czekolady (groszki lub drobno posiekana)
Wykonanie:
Masło ubijamy na puszysty krem, dodajemy stopniowo cukier, olej, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Wszytko mieszamy dokładnie i dodajemy jajka. Do masy dodajemy jogurt z naprzemiennie przesianą mąką, kakao, kawą. Na końcu dodajemy do masy cukinię i czekoladę. Wymieszaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 45 minut w 160C.
Z cukinią jest lepsze niż zwykłe, często je piekę!
Przypomina brownie ,z cukinią pycha,pozdrawiam.
potwierdzam pycha i szybko znika 🙂
O, jakie wspaniałe, zdrowe ciasto !
Muszę koniecznie spróbować!