Ciasto czekoladowe z cukinią


Wilgotne ciasto, mocno czekoladowe z dodatkiem cukinii. Cukinia nie jest wyczuwalna w cieście a utrzymuje wilgoć.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepis zaczerpnięty z strony mojewypiek.com

Składniki: (22x33cm)

  • 115g masła
  • 0,5 szkl. oleju roślinnego
  • 250g cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szkl. jogurtu greckiego/śmietany ukwaszanej
  • 300g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szkl. cukinii startej na tarce z grubymi oczkami (cukinia bez środka-pestek)
  • 60g gorzkiej czekolady (groszki lub drobno posiekana)

Wykonanie:

Masło ubijamy na puszysty krem, dodajemy stopniowo cukier, olej, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Wszytko mieszamy dokładnie i dodajemy jajka. Do masy dodajemy jogurt z naprzemiennie przesianą mąką, kakao, kawą. Na końcu dodajemy do masy cukinię i czekoladę. Wymieszaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 45 minut w 160C.

Ciasto czekoladowe z cukinią

5 myśli w temacie “Ciasto czekoladowe z cukinią

Dodaj komentarz