Domowy pasztet wieprzowo-wołowy.
Źródło: kwestiasmaku.com
Składniki: (1 foremka keksówka)
- 0,5 kg wieprzowiny (łopatka)
- 0,5 kg wołowiny (udziec)
- 0,5 kg boczku surowego
- 2 cebule pokrojone w plastry
- 1 czerstwa bułka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- cienkie plastry słoniny
- smalec, bułka tarta
Zalewa:
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:
Pół szklanki wody gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu przez 7 min.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy sól, plastry cebuli i przecedzoną zalewę. Całość zagotowujemy na dużym ogniu a następnie przykrywamy pokrywką i zmniejszamy do ogień do minimalnego. Dusimy przez 1,5 godz. Na 10 min przed końcem dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki bułkę. Mięso powinno mieć dużo soku, w razie wygotowania można dodać odrobinę wody.
Gotowe mięso zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki (wraz z powstałym płynem) na całą noc.
Mięso mielimy 3-krotnie, dodajemy żółtka i gałkę muszkatołową. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy delikatnie.
Foremkę smarujemy w środku smalcem. Układamy wewnątrz plastry słoniny (spód+boki) i obsypujemy bułka tartą. Do gotowej foremki przekładamy masę mięsną i ubijamy dokładanie aby pozbyć się powietrza. Pieczemy około 1,5 godz w 180C