Wielkanocne babeczki waniliowe


Szybkie babeczki waniliowe z Wielkanocnymi jajeczkami.

babeczki wielkanocne

Składniki (około 12 szt)

  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka ( w temp pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wierzch:

  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody)
  • odrobina zielonego barwnika
  • jajka cukrowe

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą jasno masę. Następnie dodajemy jajka stopniowo i cały czas ubijamy (Ciasto może się zważyć, ale to w niczym nie przeszkadza:) Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.Mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do przygotowanych papilotek/foremek (max 3/4 obj.) i pieczemy przez 15-20 min w 180C. Po upieczeniu babeczki studzimy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy odrobinę zielonego barwnika i wlewamy przestudzoną żelatynę. Ubijamy przez chwilkę i za pomocą szprycy dekorujemy babeczki. Na środek babeczki wkładamy jajka cukrowe.

babeczki wielkanocne

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Dodaj komentarz