Szybkie babeczki waniliowe z Wielkanocnymi jajeczkami.
Składniki (około 12 szt)
- 120 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 2 jajka ( w temp pokojowej)
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wierzch:
- 250ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody)
- odrobina zielonego barwnika
- jajka cukrowe
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą jasno masę. Następnie dodajemy jajka stopniowo i cały czas ubijamy (Ciasto może się zważyć, ale to w niczym nie przeszkadza:) Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do przygotowanych papilotek/foremek (max 3/4 obj.) i pieczemy przez 15-20 min w 180C. Po upieczeniu babeczki studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy odrobinę zielonego barwnika i wlewamy przestudzoną żelatynę. Ubijamy przez chwilkę i za pomocą szprycy dekorujemy babeczki. Na środek babeczki wkładamy jajka cukrowe.