Mocno kakaowa (czekoladowa) babka z jogurtem greckim.
Źródło przepisu: mojewypieki.com
Składniki:
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki kakao
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy następnie stopniowo jajka i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek na przemian z jogurtem. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto (bardzo gęste) przekładamy do foremki wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Pieczemy około 50-60 min w 150C.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy cukier, masło. Mieszamy do połączenia składników. Studzimy babkę a następnie polewamy czekoladą.