Babka czekoladowa (jogurtowa)


Mocno kakaowa (czekoladowa) babka z jogurtem greckim.

babka czekoladowa

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki kakao

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy następnie stopniowo jajka i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek na przemian z jogurtem. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto (bardzo gęste) przekładamy do foremki wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką.

Pieczemy około 50-60 min w 150C.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy cukier, masło. Mieszamy do połączenia składników. Studzimy babkę a następnie polewamy czekoladą.

babka czekoladowa Wielkanocne Smaki - edycja IV

Dodaj komentarz