Sernik bez sera – z śmietaną.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 250g masła/margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
Masa:
- 800-900g śmietany ukwaszanej 18% (2-3 kubki)
- 1,5 op. budyniu śmietankowego (proszek)
- 3/4 szkl. cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- aromat śmietankowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. 1/4 ciasta zawijamy w folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wykładamy prostokątną blachę.
Śmietanę, budynie, cukier, proszek od pieczenia, aromat mieszamy razem do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie i przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Wykładamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pieczemy 45 min w 180C.
też robiłam to ciasto, bardzo smaczne jest:)
Bardzo lubię 🙂