„Sernik”- bez sera


Sernik bez sera – z śmietaną.

sernik bez sera

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250g masła/margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru

Masa:

  • 800-900g śmietany ukwaszanej 18% (2-3 kubki)
  • 1,5 op. budyniu śmietankowego (proszek)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • aromat śmietankowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. 1/4 ciasta zawijamy w folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wykładamy prostokątną blachę.

Śmietanę, budynie, cukier, proszek od pieczenia, aromat mieszamy razem do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie i przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Wykładamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pieczemy 45 min w 180C.

DSC_0478a

Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 myśli w temacie “„Sernik”- bez sera

Dodaj komentarz