Bagietki


Bagietki z chrupiącą skórką i wilgotnym, miękkim środku a’la ciabatta.

Bagietka

Składniki: (6 szt)

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 16g świeżych drożdży
  • 4 szkl. mąki pszennej

Bagietka

Bagietka Wykonanie:

Mleko zagotowujemy i przelewamy do miski a następnie dodajemy wodę i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy drożdże, cukier, masło. Mieszamy cały czas i dodajemy stopniowo po 1 szkl. mąki. Wyrobione ciasto (miękkie i lepkie) przekładamy do miski posmarowanej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na części tworząc bagietki. Przekładamy na blachę/formę i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Pieczemy 10 min w 250C a później zmniejszamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Przed włożeniem bagietek do piekarnik, spryskujemy piekarnik wodą – kilka psiknięć (powstaje wtedy krucha skórka na bagietce)

Przepis : mojewypieki.com

Bagietka

Jedna myśl w temacie “Bagietki

Dodaj komentarz