Bagietki z chrupiącą skórką i wilgotnym, miękkim środku a’la ciabatta.
Składniki: (6 szt)
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 16g świeżych drożdży
- 4 szkl. mąki pszennej
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy i przelewamy do miski a następnie dodajemy wodę i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy drożdże, cukier, masło. Mieszamy cały czas i dodajemy stopniowo po 1 szkl. mąki. Wyrobione ciasto (miękkie i lepkie) przekładamy do miski posmarowanej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na części tworząc bagietki. Przekładamy na blachę/formę i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy 10 min w 250C a później zmniejszamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Przed włożeniem bagietek do piekarnik, spryskujemy piekarnik wodą – kilka psiknięć (powstaje wtedy krucha skórka na bagietce)
Przepis : mojewypieki.com
Jadłabym:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com