Orzechowe blaty nasączone kawą, przełożone kremem budyniowym, brzoskwiniami i galaretką.
Składniki:
Ciasto:
- 6 białek
- 2 żółtka
- 0,5 szkl. cukru
- 100g orzechów włoskich
- 75g rodzynek
- 75g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki
- szczypta proszku do pieczenia
Masa:
- 1 puszka brzoskwiń
- mleko
- 4 żołtka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250g margaryny
- 4-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo*:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Do nasączenia:
- 0,5 szkl. wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki likieru orzechowego
Wykonanie:
Orzechy blenderujemy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy następnie żółtka i ucieramy na sztywno. Wszystkie bakalie dodajemy i mieszamy z masą. Wylewamy na 2 blachy (23x33cm) i pieczemy po 170C w 35 min.
Do soku z brzoskwiń dolewamy tyle mleka aby wyszły 2 szkl. płynu. W 3/4 szkl. mleka rozpuszczamy budynie z mąką i żółtkami. Sok z wodą zagotowujemy i dodajemy do niego rozpuszczony budyń. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo budyń i ucieramy na krem.
Do 0,5 szkl. gorącej wody dodajemy kawę i likier. Studzimy.
Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Pierwszy blat nasączamy kawą i wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę kremu, układamy plasterki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy.
Źródło: http://arabeskawaniliowa.blog.pl/
*W oryginale dodatkowo występują delicje.