Kora orzechowa


Orzechowe blaty nasączone kawą, przełożone kremem budyniowym, brzoskwiniami i galaretką.

kora orzechowa

Składniki:

Ciasto:

  • 6 białek
  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 100g orzechów włoskich
  • 75g rodzynek
  • 75g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • mleko
  • 4 żołtka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo*:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Do nasączenia:

  • 0,5 szkl. wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki likieru orzechowego

kora orzechowa

Wykonanie:

Orzechy blenderujemy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy następnie żółtka i ucieramy na sztywno. Wszystkie bakalie dodajemy i mieszamy z masą. Wylewamy na 2 blachy (23x33cm) i pieczemy po 170C w 35 min.

Do soku z brzoskwiń dolewamy tyle mleka aby wyszły 2 szkl. płynu. W 3/4 szkl. mleka rozpuszczamy budynie z mąką i żółtkami. Sok z wodą zagotowujemy i dodajemy do niego rozpuszczony budyń. Gotujemy budyń. Studzimy.

Masło ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo budyń i ucieramy na krem.

Do 0,5 szkl. gorącej wody dodajemy kawę i likier. Studzimy.

Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy.

Pierwszy blat nasączamy kawą i wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę kremu, układamy plasterki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy.

Źródło: http://arabeskawaniliowa.blog.pl/
*W oryginale dodatkowo występują delicje.

 

Dodaj komentarz