Tarta z figami


Tarta z figami, szynką dojrzewająca i serem pleśniowym.

Tarta z figami

Składniki: (Forma 34 x 12 cm)

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 150 g mascarpone
  • 100g szynki dojrzewającej
  • 4 figi
  • 150g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • tymianek

Tarta z figami

Wykonanie:

Mąkę, sól, orzechy rozcieramy z zimnym masłem, następnie dodajemy żółtko i odrobinę zimnej wody. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min.  Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy 8 min.

Figi kroimy na 4 części i układamy na podpieczonym spodzie i pieczemy kolejne 10 min.

Szynkę podsmażamy na patelni. Serek mascarpone mieszamy z jajkiem i mlekiem na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Na ciasto i figi wykładamy szynkę, pokruszony ser i zalewamy sosem. Pieczemy 20-25 min.

Tarta z figami

Tarta z figami

 

Dodaj komentarz