Tarta z figami, szynką dojrzewająca i serem pleśniowym.
Składniki: (Forma 34 x 12 cm)
Ciasto:
- 250 g mąki
- 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 150 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Farsz:
- 150 g mascarpone
- 100g szynki dojrzewającej
- 4 figi
- 150g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- szczypta soli
- pieprz
- tymianek
Wykonanie:
Mąkę, sól, orzechy rozcieramy z zimnym masłem, następnie dodajemy żółtko i odrobinę zimnej wody. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy 8 min.
Figi kroimy na 4 części i układamy na podpieczonym spodzie i pieczemy kolejne 10 min.
Szynkę podsmażamy na patelni. Serek mascarpone mieszamy z jajkiem i mlekiem na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Na ciasto i figi wykładamy szynkę, pokruszony ser i zalewamy sosem. Pieczemy 20-25 min.