Suszone pomidory z czosnkiem i ziołami wykonane domowym sposobem. Dodatek do makaronów, pizzy, kanapek, mięs.
Składniki:
- pomidory (mięsiste np limy)
- sól
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- bazylia, oregano
- 2 łyżki octu
Wykonanie:
Pomidory kroimy na pół, solimy i odkładamy na 30 min. (Jeśli pomidory mają duże gniazda nasienne to wydrążamy je.) Następnie odsączamy na durszlaku z nadmiaru wody. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika. Suszymy w piekarniku 4-5 godz w 100C z uchylonymi drzwiczkami.
Pomidory wkładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, zioła i polewamy octem. Mieszamy wszystko razem.
Olej podgrzewamy do momentu gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki. ( Olej nie może być za gorący bo pomidory spalą się)
Pomidory przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy olejem , zakręcamy i przekładamy do góry dnem.