Domowe suszone pomidory


Suszone pomidory z czosnkiem i ziołami wykonane domowym sposobem. Dodatek do makaronów, pizzy, kanapek, mięs.

Suszone pomidory

Składniki:

  • pomidory (mięsiste np limy)
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • bazylia, oregano
  • 2 łyżki octu

Wykonanie:

Pomidory kroimy na pół, solimy i odkładamy na 30 min. (Jeśli pomidory mają duże gniazda nasienne to wydrążamy je.) Następnie odsączamy na durszlaku z nadmiaru wody. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika. Suszymy w piekarniku 4-5 godz w 100C z uchylonymi drzwiczkami.

Pomidory wkładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, zioła i polewamy octem. Mieszamy wszystko razem.

Olej podgrzewamy do momentu gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki. ( Olej nie może być za gorący bo pomidory spalą się)

Pomidory przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy olejem , zakręcamy i przekładamy do góry dnem.

Suszone pomidory

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s