Tarta z grillowaną papryką i kabanosami.
Składniki: (Forma 34 x 12 cm)
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Farsz:
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 2 kabanosy
- 1 cebula
- 150 g mascarpone
- 2 jajka
- szczypta soli
- pieprz
Wykonanie:
Mąkę, sól, rozcieramy z zimnym masłem, następnie dodajemy żółtko i odrobinę zimnej wody. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy 10 min.
Paprykę kroimy na strączki i grillujemy na patelni do zarumienienia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Kabanosy kroimy w 1 cm kawałki i podsmażamy na tej samej patelni co cebulę.
Serek mascarpone i jajka mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na ciasto wykładamy cebulę, kabanosy, paprykę i zalewamy sosem. Pieczemy 25 min w 180C.
Wspaniała tarta! W sam raz na jesienny obiad lub kolację 🙂