Roladki wołowe faszerowane grzybami, boczkiem w sosie winno-grzybowym.
Składniki:
- 1 kg udźca wołowego
- 200g wędzonego boczku
- 200 g suszonych grzybów +100 g do sosu
- 2 małe cebule
- sól, pieprz
- 250 ml białego winna
- 500 ml buliony grzybowego
- garść posiekanej pietruszki
- śmietanka 18%
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min, po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki,. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i mieszamy z grzybami. Mięso kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję farszu. Zawijamy ciasno w roladę. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju, po zarumienieniu zalewamy wodą i ok. 250 ml bulionu. Dusimy około 45 min. Po tym czasie dodajemy resztę grzybów, wino i pozostały bulion. Podgotowujemy do odparowania wina (15 min), dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprze i posypujemy posiekaną pietruszką.
Podajemy z puree lub pieczywem.