Roladki wołowe z grzybami w sosie winno-grzybowym.


Roladki wołowe faszerowane grzybami, boczkiem w sosie winno-grzybowym.

Roladki wołowe z grzybami w sosie winno-grzybowy

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
  • 200g wędzonego boczku
  • 200 g suszonych grzybów +100 g do sosu
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz
  • 250 ml białego winna
  • 500 ml buliony grzybowego
  • garść posiekanej pietruszki
  • śmietanka 18%

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min, po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki,. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i mieszamy z grzybami.  Mięso kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję farszu. Zawijamy ciasno w roladę. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju, po zarumienieniu zalewamy wodą i ok.  250 ml bulionu. Dusimy około 45 min. Po tym czasie dodajemy resztę grzybów, wino i pozostały bulion. Podgotowujemy do odparowania wina (15 min), dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprze i posypujemy posiekaną pietruszką.

Podajemy z puree lub pieczywem.

Dodaj komentarz