Makaron z brokułem, orzechami w sosie serowym.
Składniki:
- 2 porcje tagliatelle
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera pleśniowego
- 250 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Makaron gotujemy al’dente. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 10 min na parze. Połowę orzechów prażymy na patelni.
Cebule i czosnek drobno kroimy i smażymy do zeszklenia. Dokładamy połowę posiekanych orzechów i podsmażamy wszystko razem.
Dodajemy następnie pokruszony ser i śmietankę. Dusimy około 5 min, dodajemy różyczki brokułu, doprawiamy solą i pieprzem a następnie podgrzewamy do zagęszczenia sosu. Dodajemy makaron i mieszamy z sosem. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.
Pycha! Uwielbiam takie połączenia smakowe!