Tagliatelle z brokułem i orzechami w sosie serowym


Makaron z brokułem, orzechami w sosie serowym.

DSC_0293a

Składniki:

  • 2 porcje tagliatelle
  • 1 mały brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera pleśniowego
  • 250 ml śmietanki 30%

Wykonanie:

Makaron gotujemy al’dente. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 10 min na parze. Połowę orzechów prażymy na patelni.

Cebule i czosnek drobno kroimy i smażymy do zeszklenia. Dokładamy połowę posiekanych orzechów i podsmażamy wszystko razem.

Dodajemy następnie pokruszony ser  i śmietankę. Dusimy około 5 min, dodajemy różyczki brokułu, doprawiamy solą i pieprzem a następnie podgrzewamy do zagęszczenia sosu. Dodajemy makaron i mieszamy z sosem. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.

DSC_0285a

Jedna myśl w temacie “Tagliatelle z brokułem i orzechami w sosie serowym

Dodaj komentarz