Kluseczki dyniowe z kurczakiem i warzywami w sosie z piwa grodziskiego


Kluseczki dyniowe z kurczakiem w sosem na bazie piwa grodziskiego

DSC_0015a

Składniki:

  • 200g dyni
  • 150g mąki
  • szczypta soli
  • 1 filet z kurczaka
  • 150g wędzonego boczku
  • 50 g śliwek wędzonych
  • 5 pieczarek
  • 1 ząbekczosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 150 ml piwa typu „grodziskie”
  • 50 ml passaty pomidorowej
  • pieprz, sól, wędzona papryka,
  • świeży szczypiorek

DSC_0019aWykonanie: 

Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie rozduszamy na pure, doprawiamy solą i dodajemy mąkę. (ilość mąki zależy od wilgotności dyni). Dodajemy mąkę do uzyskania ciasta które możemy formować łyżką. Za pomocą łyżki formujemy kluski i wrzucamy do wrzątku, gotujemy do momentu wypłynięcia.

Filet z kurczaka kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, paprykę w strączki, boczek w kostkę, pieczarki w plasterki.

Na niewielkiej ilości oleju smażymy kurczaka na złoto, dodajemy, boczek, cebulę, czosnek doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy, następnie dodajemy paprykę, śliwki, pieczarki. Smażymy około 5 min, doprawiamy wędzoną papryką, solą. Podlewamy piwem i dusimy 10min. Pod koniec dodajemy passatę i dusimy do zagęszczenia. Całość doprawiamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Sos podajemy z kluskami dyniowymi.

DSC_1012a

Dodaj komentarz