Kluseczki dyniowe z kurczakiem w sosem na bazie piwa grodziskiego
Składniki:
- 200g dyni
- 150g mąki
- szczypta soli
- 1 filet z kurczaka
- 150g wędzonego boczku
- 50 g śliwek wędzonych
- 5 pieczarek
- 1 ząbekczosnku
- 1 mała cebulka
- 1 mała czerwona papryka
- 150 ml piwa typu „grodziskie”
- 50 ml passaty pomidorowej
- pieprz, sól, wędzona papryka,
- świeży szczypiorek
Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie rozduszamy na pure, doprawiamy solą i dodajemy mąkę. (ilość mąki zależy od wilgotności dyni). Dodajemy mąkę do uzyskania ciasta które możemy formować łyżką. Za pomocą łyżki formujemy kluski i wrzucamy do wrzątku, gotujemy do momentu wypłynięcia.
Filet z kurczaka kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, paprykę w strączki, boczek w kostkę, pieczarki w plasterki.
Na niewielkiej ilości oleju smażymy kurczaka na złoto, dodajemy, boczek, cebulę, czosnek doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy, następnie dodajemy paprykę, śliwki, pieczarki. Smażymy około 5 min, doprawiamy wędzoną papryką, solą. Podlewamy piwem i dusimy 10min. Pod koniec dodajemy passatę i dusimy do zagęszczenia. Całość doprawiamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sos podajemy z kluskami dyniowymi.