Brownie


Mocno czekoladowe brownie z bitą śmietaną
brownie

Składniki: (21×27 cm)

  • 220g masła
  • 370g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
  • 270 g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki – wykorzystałam 42%
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy, następnie dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy do powstania sosu.

Jajka roztrzepujemy (nie ubijamy), Dodajemy cukier, ekstrakt, sos czekoladowy i mieszamy do połączenia. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 165C.

Przepis zmodyfikowany: „Moje Wypieki – całkiem nowe przepisy” – D. Świątkowska

brownie

Dodaj komentarz