Mocno czekoladowe brownie z bitą śmietaną
Składniki: (21×27 cm)
- 220g masła
- 370g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
- 270 g cukru
- 120g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki – wykorzystałam 42%
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, następnie dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy do powstania sosu.
Jajka roztrzepujemy (nie ubijamy), Dodajemy cukier, ekstrakt, sos czekoladowy i mieszamy do połączenia. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 165C.
Przepis zmodyfikowany: „Moje Wypieki – całkiem nowe przepisy” – D. Świątkowska