Ptysie kakaowe z kremem czekoladowym z granatem.
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml wody
- 125g masła
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
Krem czekoladowy:
- 500g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 1 granat
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, następnie wsypujemy mąkę z kakaem i energicznie mieszamy ciasto. Mieszamy do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto studzimy.
Przestudzone ciasto ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo po 1 jajku cały czas ubijając. Powstałe ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ptysie o śr 2-3 cm. Pieczemy 20-30 min w 200C.
Kremówkę podgrzewamy z czekoladą i cukrem pudrem. Po rozpuszczeniu czekolady odstawiamy i schładzamy przez całą noc. Następnego dnia ubijamy zimny sos na gęsty krem.
Ptysie przekrawamy na pół, nakładamy porcję kremu, posypujemy pestkami granatu i przykrywamy 2 częścią.
Źrodło: „Moje wypieki – całkiem nowe przepisy” D. Świątkowska
Ooo, cudowne! Zapisuje i na pewno zrobie:)
Ależ one cudownie wyglądają! Czekoladowe niebo 🙂