Kakaowe ptysie z kremem czekoladowym i granatem


Ptysie kakaowe z kremem czekoladowym z granatem.
ptysie z kremem czekoladowym

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka

Krem czekoladowy:

  • 500g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 granat

ptysie z kremem czekoladowym

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z masłem, następnie wsypujemy mąkę z kakaem i energicznie mieszamy ciasto. Mieszamy do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto studzimy.

Przestudzone ciasto ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo po 1 jajku cały czas ubijając. Powstałe ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ptysie o śr 2-3 cm. Pieczemy 20-30 min w 200C.

Kremówkę podgrzewamy z czekoladą i cukrem pudrem. Po rozpuszczeniu czekolady odstawiamy i schładzamy przez całą noc. Następnego dnia ubijamy zimny sos na gęsty krem.

Ptysie przekrawamy na pół, nakładamy porcję kremu, posypujemy pestkami granatu i przykrywamy 2 częścią.

Źrodło: „Moje wypieki – całkiem nowe przepisy” D. Świątkowska

ptysie z kremem czekoladowym

2 myśli w temacie “Kakaowe ptysie z kremem czekoladowym i granatem

Dodaj komentarz