Kluski dyniowe z kurczakiem w sosie orientalnym


kluski dyniowe z kurczakiem w sosie orientalnym

Składniki:

Kluski:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki startego sera żółtego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos:

  • 1 filet z kurczaka
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 4 suszone śliwki
  • 4 śliwki z zalewy korzenno-octowej (+3 łyżki zalewy)
  • cynamon
  • kolendra
  • pieprz, sól
  • kardamon
  • 0,5 strączka chili
  • 100 ml pasty pomidorowej

kluski dyniowe z kurczakiem w sosie orientalnym

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładanie mieszamy. Do gotującej wody wrzucamy kluski za pomocą łyżki. Gotujemy 1,5-2 min.

Kurczaka, boczek, marchewkę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy kurczaka. Smażymy do zarumienienia a potem dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Doprawiamy przyprawami i podsmażamy chwilę. Dodajemy śliwki, marchewkę i podlewamy wodą. Dusimy do momentu zmięknięcia marchewki. Po koniec dodajemy sos pomidorowy, zalewę z śliwek. Podgotowujemy do momentu zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku. Podajemy razem z kluskami.

kluski dyniowe z kurczakiem w sosie orientalnym

2 myśli w temacie “Kluski dyniowe z kurczakiem w sosie orientalnym

Dodaj komentarz