Składniki:
Kluski:
- 2 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 0,5 szklanki startego sera żółtego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sos:
- 1 filet z kurczaka
- 150g wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 4 suszone śliwki
- 4 śliwki z zalewy korzenno-octowej (+3 łyżki zalewy)
- cynamon
- kolendra
- pieprz, sól
- kardamon
- 0,5 strączka chili
- 100 ml pasty pomidorowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładanie mieszamy. Do gotującej wody wrzucamy kluski za pomocą łyżki. Gotujemy 1,5-2 min.
Kurczaka, boczek, marchewkę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy kurczaka. Smażymy do zarumienienia a potem dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Doprawiamy przyprawami i podsmażamy chwilę. Dodajemy śliwki, marchewkę i podlewamy wodą. Dusimy do momentu zmięknięcia marchewki. Po koniec dodajemy sos pomidorowy, zalewę z śliwek. Podgotowujemy do momentu zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku. Podajemy razem z kluskami.
o ja! musze zrobić takie kluski, koniecznie!
JULA,koniecznie, ja sprawdziłam pycha:)