Szybki i smaczny pomysł na wykorzystanie szparagów.
Pomysł: kwestiasmaku.com
Składniki:
- 200g makaronu Udon (lub innego pszenicznego/ do dań z woka)
- 1 filet z kurczaka
- pół pęczka zielonych szparagów
- garść świeżego szpinaku
- 10 pieczarek
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- pieprz/sól
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki skrobi
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Szparagi obieramy i gotujemy 3 min w osolonej wodzie. Następnie studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem.
Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany wok. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy 2 min i dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy szpinak, pieczarki pokrojone w plasterki i szparagi. Całość podsmażamy 2 minuty i dodajemy ugotowany makaron. Wlewamy sos i zagotowujemy. Całość mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.
Bardzo apetyczne danie 🙂