Szynka z dzika w winnej marynacie


Pieczeń z dzika marynowana w winie.

DSC_0193aa

Składniki:

  • 1-1,5 kg szynki z dzika
  • 150g wędzonego boczku
  • 500g młodych marchewek
  • 15g masła
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 300 wytrawnego wina
  • 100 słodkiego wina
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 6 jagód  jałowca
  • 6 goździków
  • garść suszonych grzybów
  • 100 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty gotujemy przez 1 godz. Studzimy.

Mięso zalewamy marynata i wkładamy na co najmniej 24 godz do lodówki. Mięso wyciągamy z marynaty nakłuwamy i wkładamy w nacięcia kawałki boczku. Mięso osmażamy z wszystkich stron, podlewamy odrobiną wody i marynaty a następnie dusimy 1-1,5 godz. pod przykryciem.

Marchewki kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy na blachę wyłożoną papierem, posypujemy pietruszką, solą. Układamy kawałki masła i pieczemy 30 min w 180C.

DSC_0200a

Dodaj komentarz