Pieczeń z dzika marynowana w winie.
Składniki:
- 1-1,5 kg szynki z dzika
- 150g wędzonego boczku
- 500g młodych marchewek
- 15g masła
- natka pietruszki
Marynata:
- 300 wytrawnego wina
- 100 słodkiego wina
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 6 jagód jałowca
- 6 goździków
- garść suszonych grzybów
- 100 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziaren pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty gotujemy przez 1 godz. Studzimy.
Mięso zalewamy marynata i wkładamy na co najmniej 24 godz do lodówki. Mięso wyciągamy z marynaty nakłuwamy i wkładamy w nacięcia kawałki boczku. Mięso osmażamy z wszystkich stron, podlewamy odrobiną wody i marynaty a następnie dusimy 1-1,5 godz. pod przykryciem.
Marchewki kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy na blachę wyłożoną papierem, posypujemy pietruszką, solą. Układamy kawałki masła i pieczemy 30 min w 180C.