Szare kluchy z boczkiem


Szare kluchy z boczkiem czyli regionalne danie z Wielkopolski

szare kluchy z boczkiem

Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 200g boczku surowego lub wędzonego
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy sól i mąkę (ilość zależy od wilgotności ziemniaków). Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencje.

Boczek kroimy w paski/ kostkę i podsmażamy do zarumienienia.

Ciasto wrzucamy łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy kilka minut i wykładamy łyżką cedzakową. Na kluski wykładamy boczek i polewamy wytopionym tłuszczem.

szare kluchy z boczkiem

 

Advertisements

One thought on “Szare kluchy z boczkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s