Szybki makaron z szynką dojrzewającą, suszonymi pomidorami i kremowym sosem z mascarpone i białego wina.
Składniki:
- 2 porcje makaronu tagliatelle
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 200g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 250g serka mascarpone
- 150 ml białego wina (wytrawne, półwytrawne)
- Kilka listków świeżej bazylii
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al’dente.
Na 1 łyżce oliwy podsmażamy szynkę pokrojoną w paski, dodajemy plasterki czosnku i pokrojone suszone pomidory. Wszystko podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i podlewam winem. Gotujemy około 5 min i dodajemy mascarpone i bazylię. Całość mieszamy i gotujemy około 5-10 min. Gdy sos ma odpowiednia konsystencję mieszamy dokładnie z makaronem i podajemy.
Super, a jakie smakowite zdjęcie! Musze spróbować, uwielbiam szybkie przepisy i uwielbiam tagiatelle.
Mniam, pysznie wygląda 🙂 Świetny przepis – dzięki 🙂