Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami i mascarpone.


Szybki makaron z szynką dojrzewającą, suszonymi pomidorami i kremowym sosem z mascarpone i białego wina.

Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami i mascarpone.

Składniki:

  • 2 porcje makaronu tagliatelle
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 200g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g serka mascarpone
  • 150 ml białego wina (wytrawne, półwytrawne)
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy al’dente.

Na 1 łyżce oliwy podsmażamy szynkę pokrojoną w paski, dodajemy plasterki czosnku i pokrojone suszone pomidory. Wszystko podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i podlewam winem. Gotujemy około 5 min i dodajemy mascarpone i bazylię. Całość mieszamy i gotujemy około 5-10 min. Gdy sos ma odpowiednia konsystencję mieszamy dokładnie z makaronem i podajemy.

Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami i mascarpone

2 myśli w temacie “Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami i mascarpone.

Dodaj odpowiedź do Grzegorz Anuluj pisanie odpowiedzi