Schab z dzika z knedlami i buraczkami


Marynowany schab z dzika z knedlami ze speckiem (Speckknödel ) oraz tartymi buraczkami.

Schab z dzika z knedlami

Składniki:

Mięs0:

  • 0,8- 1 kg schabu z dzika
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 10 ziaren jałowca,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • sól,
  • 0,5 łyżeczki białej gorczycy
  • słodka papryka
  • 10 dag tłustego boczku
  • 1 cebula

Knedle tyrolskie:

  • 4-5 czerstwych bułek (kajzerek)
  • 150 specku ( wędzonego boczku)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • ew. bułka tarta

Buraki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Schab z dzika z knedlami
Wykonanie:

Mięso:

W moździerzu rozcieramy jałowiec, pieprz, gorczycę. dodajemy następnie sól, paprykę i mieszamy. Gotową mieszanką smarujemy mięso. Schab oczyszczamy z błon, smarujemy musztardą wymieszaną z octem i posypujemy przygotowaną mieszanką. Przykrywamy i odkładamy z zimne miejsce na co najmniej 24 godz.

Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką smalcu wkładamy mięso, cząstki cebuli. Smażymy z wszystkich stron do momentu przyrumienienia. Następnie przekładamy do naczynia, posypujemy boczkiem pokrojonym w kostkę i wkładamy do piekarnika na 20-30 min -200C. Po tym czasie mięso wyciągamy i zostawiamy na desce, aby odpoczęło.

Pozostały po pieczeniu sos przelewamy na patelnię na której wcześniej smażyliśmy mięso. Na patelnię z tłuszczem od smażenia dodajemy jeszcze 100 ml gorącej wody i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprze. Wyławiamy resztki cebuli i redukujemy sos. Sos możemy również zagęścić śmietanką lub zasmażką.

Knedle:

Bułki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Boczek, cebulę, czosnek drobno kroimy. Na patelni smażymy boczek, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy  4-5 min i przekładamy do miski z pokrojoną bułką. Patelnię zalewamy mlekiem i podgrzewamy 1 min, przelewamy do miski. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do masy.

Masę mieszamy dokładnie, dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Z ciasta formujemy kulki (jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy bułkę tartą lub mąkę). Knedle gotujemy około 15 min w osolonej wodzie.

Buraki:

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.  Dodajemy masło, sól, pieprz, cukier, kwasek i starty czosnek.

Pomysł: knedle: blogtirol.at ; handltyrol.atSchab z dzika z knedlami

Jedna myśl w temacie “Schab z dzika z knedlami i buraczkami

Dodaj komentarz