Marynowany schab z dzika z knedlami ze speckiem (Speckknödel ) oraz tartymi buraczkami.
Składniki:
Mięs0:
- 0,8- 1 kg schabu z dzika
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 10 ziaren jałowca,
- 6 ziaren pieprzu,
- sól,
- 0,5 łyżeczki białej gorczycy
- słodka papryka
- 10 dag tłustego boczku
- 1 cebula
Knedle tyrolskie:
- 4-5 czerstwych bułek (kajzerek)
- 150 specku ( wędzonego boczku)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 0,5 szkl. mleka
- ew. bułka tarta
Buraki:
- 1 kg buraków czerwonych
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Mięso:
W moździerzu rozcieramy jałowiec, pieprz, gorczycę. dodajemy następnie sól, paprykę i mieszamy. Gotową mieszanką smarujemy mięso. Schab oczyszczamy z błon, smarujemy musztardą wymieszaną z octem i posypujemy przygotowaną mieszanką. Przykrywamy i odkładamy z zimne miejsce na co najmniej 24 godz.
Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką smalcu wkładamy mięso, cząstki cebuli. Smażymy z wszystkich stron do momentu przyrumienienia. Następnie przekładamy do naczynia, posypujemy boczkiem pokrojonym w kostkę i wkładamy do piekarnika na 20-30 min -200C. Po tym czasie mięso wyciągamy i zostawiamy na desce, aby odpoczęło.
Pozostały po pieczeniu sos przelewamy na patelnię na której wcześniej smażyliśmy mięso. Na patelnię z tłuszczem od smażenia dodajemy jeszcze 100 ml gorącej wody i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprze. Wyławiamy resztki cebuli i redukujemy sos. Sos możemy również zagęścić śmietanką lub zasmażką.
Knedle:
Bułki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Boczek, cebulę, czosnek drobno kroimy. Na patelni smażymy boczek, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy 4-5 min i przekładamy do miski z pokrojoną bułką. Patelnię zalewamy mlekiem i podgrzewamy 1 min, przelewamy do miski. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do masy.
Masę mieszamy dokładnie, dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Z ciasta formujemy kulki (jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy bułkę tartą lub mąkę). Knedle gotujemy około 15 min w osolonej wodzie.
Buraki:
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy masło, sól, pieprz, cukier, kwasek i starty czosnek.
Pomysł: knedle: blogtirol.at ; handltyrol.at
Raz w życiu jadłam dzika i mi smakował chyba muszę wypróbować tego przepisu.:)