Piernikowe a’la tiramisu


Piernikowy deser z mandarynkami a karmelu i kremem mascarpone.

Piernikowe a'la tiramisu


Składniki:

  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 mandarynki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10-15 pierników (bez czekolady/lukru)

Piernikowe a'la tiramisuWykonanie:

Pierniki rozkruszamy na większe kawałki.

Mandarynki obieramy i rozdzielamy na cząstki. Na suchą patelnię dodajemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczania (nie mieszamy!), dodajemy cząstki mandarynek i cynamon, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, podgrzewamy chwilę i odstawiamy.

Serek mascarpone ubijamy z cukrem na małych obrotach przez 1 min., dodajemy sok z pomarańczy.

W szklance/pucharku układamy warstwowo pokruszone pierniki, mandarynki w karmelu, krem mascarpone. Schładzamy około 2 godzin.

Piernikowe a'la tiramisu

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s