Piernikowy deser z mandarynkami a karmelu i kremem mascarpone.
Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 3 mandarynki
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10-15 pierników (bez czekolady/lukru)
Wykonanie:
Pierniki rozkruszamy na większe kawałki.
Mandarynki obieramy i rozdzielamy na cząstki. Na suchą patelnię dodajemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczania (nie mieszamy!), dodajemy cząstki mandarynek i cynamon, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, podgrzewamy chwilę i odstawiamy.
Serek mascarpone ubijamy z cukrem na małych obrotach przez 1 min., dodajemy sok z pomarańczy.
W szklance/pucharku układamy warstwowo pokruszone pierniki, mandarynki w karmelu, krem mascarpone. Schładzamy około 2 godzin.