Sałatka z brokułem, serem mozzarella, winogronem i czerwoną cebulą.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 200 g czerwonego winogrona
- 1 czerwona cebula
- 200 g sera mozzarella w zalewie (małe kulki lub 1 duża większa)
- 100 g orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Studzimy.
Winogrono kroimy na połówki, cebulę w piórka, orzechy drobno siekamy. Do całości dodajemy cząstki brokuła, żurawinę, kulki sera.
Majonez, jogurt, sok, musztardę mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos dodajemy do reszty składników i odstawiamy na 2 godz do lodówki.