Sałatka z brokułem, winogronem i mozzarellą


Sałatka z brokułem, serem mozzarella, winogronem i czerwoną cebulą.

Sałatka z brokułem, winogronem i serem mozzarella

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 200 g czerwonego winogrona
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g sera mozzarella w zalewie  (małe kulki lub 1 duża większa)
  • 100 g orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Studzimy.

Winogrono kroimy na połówki, cebulę w piórka, orzechy drobno siekamy. Do całości dodajemy cząstki brokuła, żurawinę, kulki sera.

Majonez, jogurt, sok, musztardę mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos dodajemy do reszty składników i odstawiamy na 2 godz do lodówki.

Sałatka z brokułem, winogronem i serem mozzarella

Dodaj komentarz