Sernik na zimno z śmietankowo-truskawkową pianką, musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie.
Składniki:
Spód:
- 250 g ciastek owsianych
- 50g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 500 g sera śmietankowego
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 0,5 szkl. cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Pianka truskawkowa:
- 250 ml śmietanki 30%
- 100-150g truskawek (zblenderowanych)
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Mus owocowy:
- 500 ml zbenderowanych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 l wody
Wykonanie:
Ciastka blenderujemy, dodajemy rozpuszczone masło i blenderujemy ponownie do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy pokruszone ciastka i wyrównujemy łyżką.
Ser (zmielony 3 krotnie) miksujemy z cukrem. Ubijamy kremówkę i dodajemy delikatnie do sera. Mieszamy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. ciepłej wody, studzimy i dodajemy do masy serowej. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Schładzamy do momentu stężęnia.
Truskawki rozgniatamy/blenderujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy truskawki i żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na masę serową. Schładzamy do stężenia śmietany.
Przygotowujemy 2 galaretki w 500 ml wody (wg. przepisu na opakowaniu), studzimy. Do zblenderowanego musu dodajemy tężejącą galaretkę i wylewamy na masę śmietankową. Wkładamy na kilka godziny do lodówki do stężenia.
Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami i smarujemy pędzelkiem glazurą z żelatyny (1,5 łyżeczki żelatyny, trochę cukru, kilka łyżek ciepłej wody)