Sernik na zimno z truskawkową pianką i musem truskawkowym.


Sernik na zimno z śmietankowo-truskawkową pianką, musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie.

Sernik na zimno z pianką truskawkową i musem truskawkowym

Składniki:

Spód:

  • 250 g ciastek owsianych
  • 50g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 500 g sera śmietankowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Pianka truskawkowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100-150g truskawek (zblenderowanych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Mus owocowy:

  • 500 ml zbenderowanych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 l wody

Wykonanie:

Ciastka blenderujemy, dodajemy rozpuszczone masło i blenderujemy ponownie do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy pokruszone ciastka i wyrównujemy łyżką.

Ser (zmielony 3 krotnie) miksujemy z cukrem. Ubijamy kremówkę i dodajemy delikatnie do sera. Mieszamy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. ciepłej wody, studzimy i dodajemy do masy serowej. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Schładzamy do momentu stężęnia.

Truskawki rozgniatamy/blenderujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy truskawki i żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na masę serową. Schładzamy do stężenia śmietany.

Przygotowujemy 2 galaretki w 500 ml wody (wg. przepisu na opakowaniu), studzimy. Do zblenderowanego musu dodajemy tężejącą galaretkę i wylewamy na masę śmietankową. Wkładamy na kilka godziny do lodówki do stężenia.

Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami i smarujemy pędzelkiem glazurą z żelatyny (1,5 łyżeczki żelatyny, trochę cukru, kilka łyżek ciepłej wody)

Sernik na zimno z pianką truskawkową i musem truskawkowym
Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Dodaj komentarz