Szarlotka tatrzańska


Krucha szarlotka z dużą ilością jabłek i cynamonu.

szarlotka tatrzańska

Składniki: (25×40 cm)

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 250g zimnego masła
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2,5 -3 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szkl. cukru
  • bułka tarta

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Odkładamy 1/3 ciasta. Pozostałym ciastem wykładamy blachę do pieczenia (wcześniej wykładamy papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 30-60 min, pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy środek i kroimy w plasterki (mandolina/robot). Do jabłek dodajemy cukier, cynamon i mieszamy.

Schłodzone ciasto podpiekamy 15 min w 180C. Następnie posypujemy dosyć grubo bułką tartą i układamy jabłka. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto.

Pieczemy około 1 godz w 180C szarlotka tatrzańska

Dodaj komentarz