Krucha szarlotka z dużą ilością jabłek i cynamonu.
Składniki: (25×40 cm)
Ciasto:
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 250g zimnego masła
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2,5 -3 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szkl. cukru
- bułka tarta
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Odkładamy 1/3 ciasta. Pozostałym ciastem wykładamy blachę do pieczenia (wcześniej wykładamy papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 30-60 min, pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy środek i kroimy w plasterki (mandolina/robot). Do jabłek dodajemy cukier, cynamon i mieszamy.
Schłodzone ciasto podpiekamy 15 min w 180C. Następnie posypujemy dosyć grubo bułką tartą i układamy jabłka. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto.
Pieczemy około 1 godz w 180C