Kasztanek


Ciasto  czekoladowe z masą z serka mascarpone i cukierków.
Kasztanek

Składniki: (forma 28 x 35)

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  4 łyżki wody

Masa:

  • 500g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 16 cukierków Kasztanków
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy wodę i przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 min w 180C . Po upieczeniu formę z biszkoptem zrzucamy z niewielkiej odległości na blat. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 2 części.

Kawę zalewamy wrzątkiem, cukierki ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, w połowie ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Następnie dodajemy zimną kawę, cukierki i mieszamy do połączenia.

Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku. Studzimy. Ubijamy 250 ml kremówki z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną żelatynę.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy śmietanę i posypujemy startą czekoladą.

Kasztanek


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

 

Jedna myśl w temacie “Kasztanek

Dodaj komentarz