Ciasto czekoladowe z masą z serka mascarpone i cukierków.
Składniki: (forma 28 x 35)
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
Masa:
- 500g serka mascarpone
- 250 ml kremówki
- 16 cukierków Kasztanków
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 4 łyżki wrzątku
- gorzka czekolada
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy wodę i przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 min w 180C . Po upieczeniu formę z biszkoptem zrzucamy z niewielkiej odległości na blat. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 2 części.
Kawę zalewamy wrzątkiem, cukierki ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, w połowie ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Następnie dodajemy zimną kawę, cukierki i mieszamy do połączenia.
Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku. Studzimy. Ubijamy 250 ml kremówki z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną żelatynę.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy śmietanę i posypujemy startą czekoladą.
Ależ ono smakowicie wygląda! 🙂