Babka wielkanocna


Szybka, puszysta babka wielkanocna

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło roztapiamy, dodajemy skórkę i sok z cytryny.

Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na jasną, gęstą masę. Do jajek dodajemy przesianą mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia. Do ciasta wlewamy masło i mieszamy do połączenia.

Przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy 45 min w 170 C z górną i dolną grzałką.

Gotową babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Dekorujemy wg. uznania.

Przepis: kwestiasmaku.com

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s