Szybka, puszysta babka wielkanocna
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 cytryna (skórka i sok)
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło roztapiamy, dodajemy skórkę i sok z cytryny.
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na jasną, gęstą masę. Do jajek dodajemy przesianą mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia. Do ciasta wlewamy masło i mieszamy do połączenia.
Przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy 45 min w 170 C z górną i dolną grzałką.
Gotową babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Dekorujemy wg. uznania.
Przepis: kwestiasmaku.com