Carpaccio z pieczonego buraka z serem feta i sosem pomarańczowym


Carpaccio z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i sosem pomarańczowym. Carpaccio z pieczonego buraka z serem feta i sosem pomarańczowym

Składniki:

  • 3-4 buraki średniej wielkości
  • 150g sera typu feta
  • 50g słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu pomarańczowego (można dodać akacjowy itp)
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 łyżeczka octu winnego

Wykonanie:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 godz w 180C. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce typu mandolina. Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Układamy buraki na talerzu, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy słonecznikiem.

W miseczce mieszamy pozostałe składniki (olej,miód, sok, ocet, sól, musztardę). Mieszamy do otrzymania emulsji. Polewamy buraki sosem i podajemy od razu po polaniu sosem.

Carpaccio z pieczonego buraka z serem feta i sosem pomarańczowym
Wigilia 2014
Lekkie Święta

Jedna myśl w temacie “Carpaccio z pieczonego buraka z serem feta i sosem pomarańczowym

Dodaj komentarz