Carpaccio z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i sosem pomarańczowym.
Składniki:
- 3-4 buraki średniej wielkości
- 150g sera typu feta
- 50g słonecznika
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka musztardy miodowej
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu pomarańczowego (można dodać akacjowy itp)
- sok z połówki pomarańczy
- 1 łyżeczka octu winnego
Wykonanie:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 godz w 180C. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce typu mandolina. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Układamy buraki na talerzu, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy słonecznikiem.
W miseczce mieszamy pozostałe składniki (olej,miód, sok, ocet, sól, musztardę). Mieszamy do otrzymania emulsji. Polewamy buraki sosem i podajemy od razu po polaniu sosem.
pyszna i pełna zdrowia przystawka 🙂