Krem serowo-brokułowy.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 500 g brokułu
- 200 g serka topionego (śmietankowy lub dowolny smak)
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Marchewkę, ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wrzącej wody (ok 2l). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażamy 1 min. Wszystko dodajemy do gotujących warzyw.
Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 30 min. Następnie całość blendujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i pozostawiamy rozpuszczenia. Na końcu dodajemy śmietankę i mieszamy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.