Gniazdka bezowe z śmietaną i frużeliną wiśniową


Chrupiąca beza z śmietaną i frużeliną wiśniową. Gniazdka bezowe ze śmietaną i frużeliną wiśniową

Składniki: (ok 30 szt)

Bezy:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 480 g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • frużelina wiśniowa

Gniazdka bezowe ze śmietaną i frużeliną wiśniową

Wykonanie:

Białka (w temp. pokojowej) ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając aż do powstania mocno gęstej, błyszczącej piany. Na końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy chwilę. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, gniazdka (okrągły spód  i boki)

Suszymy 2 godz w 120C aż bezy będą chrupkie (lub 4-5 godz w 80C)

Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno. Do gniazdek nakładamy porcję śmietany i frużeliną wiśniową.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s