Chrupiąca beza z śmietaną i frużeliną wiśniową.
Składniki: (ok 30 szt)
Bezy:
- 8 białek
- szczypta soli
- 480 g cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki
- frużelina wiśniowa
Wykonanie:
Białka (w temp. pokojowej) ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając aż do powstania mocno gęstej, błyszczącej piany. Na końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy chwilę. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, gniazdka (okrągły spód i boki)
Suszymy 2 godz w 120C aż bezy będą chrupkie (lub 4-5 godz w 80C)
Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno. Do gniazdek nakładamy porcję śmietany i frużeliną wiśniową.