Biszkopt jasny (wysoki):
- 8 jaj
- 12 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy zaczną gęstnieć dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej masy. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do momentu połączenia składników (można mikserem na małych obrotach). Przelewamy do formy i pieczemy około 15-25 min w 180C. Po upieczeniu uderzamy blachą z ciastem o stół/podłogę.
Biszkopt jasny (niski):
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki octu
Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy zaczną gęstnieć dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej masy. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy ocet, mieszamy delikatnie do momentu połączenia składników (można mikserem na małych obrotach). Przelewamy do formy i pieczemy około 15-25 min w 180C. Po upieczeniu uderzamy blachą z ciastem o stół/podłogę.
Biszkopt kakaowy (wysoki):
- 7 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 2 łyżki skrobi
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. oleju
- 2 łyżki kakao
Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy zaczną gęstnieć dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej masy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy delikatnie do momentu połączenia składników (można mikserem na małych obrotach). Przelewamy do formy i pieczemy około 25-30 min w 180C. Po upieczeniu uderzamy blachą z ciastem o stół/podłogę.
Biszkopt kakaowy (niski)
- 4 jaja
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy zaczną gęstnieć dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej masy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do momentu połączenia składników (można mikserem na małych obrotach). Przelewamy do formy i pieczemy około 25 min w 180C. Po upieczeniu uderzamy blachą z ciastem o stół/podłogę.
Polewa kakaowa:
- 125 g masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżeczki żelatyny (rozp. w niewielkiej ilości wody)
Masło rozpuszczamy następnie dodajemy kakao, cukier, mleko. Mieszamy dokładnie do powstania sosu. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka możemy sos schłodzić przez chwilę.
Pingback: Kostka gruszkowo-kajmakowa | My dishes and sweets