Kakaowy biszkopt z kajmakową śmietaną i gruszką.
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. oleju roślinnego
Masa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 puszka masy krówkowej (510g SM Gostyń)
- 1 duża puszka gruszek w zalewie
- 5 łyżeczek żelatyny (rozp. w niewielkiej ilości gorącej wody)
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- Polewa czekoladowa (wg. tego przepisu) lub gorzka czekolada do dekoracji.
Wykonanie:
Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy zaczną gęstnieć dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej masy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy delikatnie do momentu połączenia składników (można mikserem na małych obrotach). Przelewamy do formy i pieczemy około 25-30 min w 180C. Po upieczeniu uderzamy blachą z ciastem o stół/podłogę. Studzimy, przekrawamy na pół.
Gruszki kroimy w kostkę. Mleko i 3 łyżki masy krówkowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powstałą masę rozsmarowujemy na biszkopcie (Możemy pominąć to i biszkopt nasączyć herbatą)
Pozostałą masę podgrzewamy delikatnie żeby stała się bardziej płynna (jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę mleka). Kremówkę ubijamy, gdy śmietana jest prawie gęsta dodajemy krówkę i rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy chwilę do połączenia składników. Dodajemy gruszkę i mieszamy.
Krem wykładamy na biszkopt posmarowany krówką, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy czekoladą lub polewą.