Kostka gruszkowo-kajmakowa


Kakaowy biszkopt z kajmakową śmietaną i gruszką.

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. oleju roślinnego

Masa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 puszka masy krówkowej (510g SM Gostyń)
  • 1 duża puszka gruszek w zalewie
  • 5 łyżeczek żelatyny (rozp. w niewielkiej ilości gorącej wody)
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo:

Wykonanie:

Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy zaczną gęstnieć dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej masy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy delikatnie do momentu połączenia składników (można mikserem na małych obrotach). Przelewamy do formy i pieczemy około 25-30 min w 180C. Po upieczeniu uderzamy blachą z ciastem o stół/podłogę. Studzimy, przekrawamy na pół.

Gruszki kroimy w kostkę. Mleko i 3 łyżki masy krówkowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powstałą masę rozsmarowujemy na biszkopcie (Możemy pominąć to i biszkopt nasączyć herbatą)

Pozostałą masę podgrzewamy delikatnie żeby stała się bardziej płynna (jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę mleka). Kremówkę ubijamy, gdy śmietana jest prawie gęsta dodajemy krówkę i rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy chwilę do połączenia składników. Dodajemy gruszkę i mieszamy.

Krem wykładamy na biszkopt posmarowany krówką, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy czekoladą lub polewą.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s