Ciasteczka ślubne


Kruche, maślane ciasteczka dekorowane lukrem plastycznym.

Ciastka ślubne

Składniki:

Ciastka:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo do dekoracji:

Wykonanie:

Do mąki dodajemy zimne masło w kostkach, jajko, cukier ekstrakt. Wyrabiamy ciasto – z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy min. 60 min w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy ciastka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 min w 180C. Studzimy.

Ciastka dekorujemy masą wg. uznania.

 

 

Dodaj komentarz