Warstwowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i krakersami
Składniki:
- 1 op. krakersów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 50 g żółtego sera
- majonez
- sól i pieprz, czerwona słodka papryka
- szczypiorek (do dekoracji)
Wykonanie:
Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami, mieszamy z odrobiną słodkiej papryki i 3-4 łyżkami majonezu.
Ugotowane jajka na twardo rozdzielamy na białko i żółtka. Ścieramy na tarce białka i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.
Żółtka ścieramy na tarce i odkładamy.
Tuńczyka odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.
Szczypiorek drobno kroimy.
W naczyniu lub na talerzu układamy warstwowo:
krakersy, masę serową, warstwę krakersów, tuńczyka, krakersy, białka, żółtka. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Całość schładzamy minimum 2 godz.