Sałatka z tuńczykiem i krakersami


Warstwowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i krakersami

Składniki:

  • 1 op. krakersów
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 50 g żółtego sera
  • majonez
  • sól i pieprz, czerwona słodka papryka
  • szczypiorek (do dekoracji)

Wykonanie:

Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami, mieszamy z odrobiną słodkiej papryki i 3-4 łyżkami majonezu.

Ugotowane jajka na twardo rozdzielamy na białko i żółtka. Ścieramy na tarce białka i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.

Żółtka ścieramy na tarce i odkładamy.

Tuńczyka odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.

Szczypiorek drobno kroimy.

W naczyniu lub na talerzu układamy warstwowo:

krakersy, masę serową, warstwę krakersów, tuńczyka, krakersy, białka, żółtka. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Całość schładzamy minimum 2 godz.

 

Dodaj komentarz