Tarta z białą kiełbasą, jajkami i sosem żurkowym.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 5 ugotowanych jajek
- 2 białe parzone kiełbasy
Sos żurkowy:
- 200 ml gęstego zakwasu na żurek
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2/3 szkl. śmietany 18%
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do pieczenia, nakłuwamy. Ciasto obciążamy (kulkami ceramicznymi, fasolą itp) i pieczemy 15 min do momentu delikatnego zapieczenia.
Z mąki i masło zasmażamy, następnie dodajemy zakwas i mieszamy. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i jajka. Całość mieszamy do połączenia składników.
Na cieście układamy plastry kiełbasy i jajka, całość zalewamy sosem i pieczemy 25-30 min w 180C. Podajemy na ciepło lub zimno.
Mniam mniam.