Tarta żurkowa


Tarta z białą kiełbasą, jajkami i sosem żurkowym.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 5 ugotowanych jajek
  • 2 białe parzone kiełbasy

Sos żurkowy:

  • 200 ml gęstego zakwasu na żurek
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szkl. śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do pieczenia, nakłuwamy.  Ciasto obciążamy (kulkami ceramicznymi, fasolą itp) i pieczemy 15 min do momentu delikatnego zapieczenia.

Z mąki i masło zasmażamy, następnie dodajemy zakwas i mieszamy. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i jajka. Całość mieszamy do połączenia składników.

Na cieście układamy plastry kiełbasy i jajka, całość zalewamy sosem i pieczemy 25-30 min w 180C. Podajemy na ciepło lub zimno.

 

 

Jedna myśl w temacie “Tarta żurkowa

Dodaj komentarz