Grillowany łosoś z letnią salsą, orientalnym ogórkiem i ryżem jaśminowym.


Pomysł na letni obiad z wykorzystaniem warzyw i owoców. Grillowany łosoś z dodatkiem orzeźwiającej salsy, ogórka i aromatycznego ryżu jaśminowego.

grillowany łosoś z letnią salsą Składniki: (4 porcje)

  • 0,5 kg łososia norweskiego
  • sól morska
  • sok z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 200g ryżu jaśminowego

Salsa:

  • 2 nektarynki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule dymki
  • świeża mięta
  • mała papryczka chilli
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka z ogórka:

  • 2 zielone ogórki
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 papryczki chili
  • sól
  • garść świeżej kolendry
  • sezam

grillowany łosoś z letnią salsą

Wykonanie:

Ryż gotujemy około 10- 12 min w osolonym wrzątku.

Rybę kroimy na 4 porcje. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Odkładamy na 20 min.

Nektarynki, paprykę, chilli kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną dymkę i miętę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy 1 łyżeczkę oleju.

Ogórki obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy długie paski. Imbir, czosnek, chilli, kolendrę drobno siekamy. Dodajemy do ogórków, doprawiamy solą. Na końcu dodajemy sezam.

Kawałki łososia grillujemy ok. 5-6 min z każdej strony (grill tradycyjny; czas zależy od grubości ryby i rodzaju grilla: tradycyjny czy elektryczny).

Na talerze nakładamy ogórki zawinięte w „gniazdka”, ryż, łososia. Na łososia nakładamy salsę.

grillowany łosoś z letnią salsą

grillowany łosoś z letnią salsą Grilluj z łososiem norweskim!

Dodaj komentarz