Pomysł na letni obiad z wykorzystaniem warzyw i owoców. Grillowany łosoś z dodatkiem orzeźwiającej salsy, ogórka i aromatycznego ryżu jaśminowego.
Składniki: (4 porcje)
- 0,5 kg łososia norweskiego
- sól morska
- sok z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 200g ryżu jaśminowego
Salsa:
- 2 nektarynki
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule dymki
- świeża mięta
- mała papryczka chilli
- sok z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sałatka z ogórka:
- 2 zielone ogórki
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 papryczki chili
- sól
- garść świeżej kolendry
- sezam
Wykonanie:
Ryż gotujemy około 10- 12 min w osolonym wrzątku.
Rybę kroimy na 4 porcje. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Odkładamy na 20 min.
Nektarynki, paprykę, chilli kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną dymkę i miętę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy 1 łyżeczkę oleju.
Ogórki obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy długie paski. Imbir, czosnek, chilli, kolendrę drobno siekamy. Dodajemy do ogórków, doprawiamy solą. Na końcu dodajemy sezam.
Kawałki łososia grillujemy ok. 5-6 min z każdej strony (grill tradycyjny; czas zależy od grubości ryby i rodzaju grilla: tradycyjny czy elektryczny).
Na talerze nakładamy ogórki zawinięte w „gniazdka”, ryż, łososia. Na łososia nakładamy salsę.