Czekoladowy biszkopt z kremem śmietankowym, bezą i konfiturą z czarnej porzeczki.
Składniki:
Biszkopt: (32 x 24cm)
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. kakao
- 50 g gorzkiej czekolady (startej na drobnych oczkach)
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka octu
krem:
- 500 g śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g świeżych porzeczek (w sezonie)
Dodatkowo:
- 400 konfitury z czarnej porzeczki
- likier porzeczkowy lub sok porzeczkowy ( do nasączenia)
Wykonanie:
Biszkopt:
Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej, puszystej masy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy startą czekoladę. Przelewamy do formy i pieczemy około 35 min w 170C
Beza:
Białkaubijamy, dodającstopniowocukier do otrzymaniasztywnej, błyszczącejpiany. Na końcudodajemymąkę, kakao ocet – mieszamydelikatnie. Wykładamy na formę (tą, na którejpiekliśmywcześniejbiszkopt, lubinną o takichsamychwymiarach).
Suszymy przez 15 min w 160C a potem 40 min w 90C.
Krem:
Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, porzeczki i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
Biszkopt nasączamy alkoholem lub sokiem, smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy krem śmietankowy. Na wierzch ciasta nakładamy bezę.
lubię dodatek konfitury z czarnej prozeczki do ciast z kremem 🙂 pysznie
muszę spróbować 🙂